10 tips voor een goede back-up 1


Wat is een back-up?

Een back-up zorgt er voor dat je alle bestanden terug kunt halen als er een calamiteit voorvalt. Een calamiteit is bijvoorbeeld een brand of diefstal. Maar ook een crash van je harde schijf, of het per ongeluk verwijderen van een belangrijk bestand of foto is een calamiteit en kan herstelt worden met een deugdelijke back-up. Een back-up is een verzekering van je bestanden.

In dit artikel geven we een aantal tips hoe je een goede back-up kunt maken. Waar moet je op letten? Welke valkuilen zijn er? En hoe kan je die zelf voorkomen? En dat alles zonder al te veel inhoudelijke ICT kennis.

 Waarom een goede back-up?

Een goede back-up is er voor om je te behoeden voor calamiteiten van buitenaf. Denk aan brand, diefstal, een crash van je harddisk of gewoon onoplettendheid! Je kent dat wel, je bent je harddisk aan het opruimen en komt een bestand tegen wat je al een hele tijd niet hebt geopend. Je verwijdert het omdat je de noodzaak er niet van inziet. Twee dagen later vraagt iemand precies naar dat bestand wat je toevallig net hebt verwijdert. Je kunt je wel voor je kop slaan. Als je een goede back-up hebt zou je daarop kunnen terugvallen.

Tip 1: Zorg voor een back-up

Veel mensen hebben niet eens een back-up. Of een back-up die al meer dan een jaar oud is. Het hebben van een back-up is voor veel mensen een ver van hun bed show. Dit terwijl de kosten voor het maken van een back-up drastisch zijn gedaald de afgelopen jaren.

Tip 2: Bepaal waar je een back-up van maakt

Bepaal voor jezelf goed van welke bestanden je een back-up maakt. Het is overduidelijk dat je van je Word, Excel en PowerPoint bestanden een back-up wil maken. Veelal staan deze in je Mijn Documenten map. Maar heb je gedacht aan je website? En je Outlook e-mail bestand met al je e-mails? En je muziek, foto’s en bankbestanden? En je scans? Zorg dat je alle bestandslocaties meeneemt waar je voor jouw belangrijke bestanden hebt staan. En neem dan de bestandslocaties mee in plaats van de afzonderlijke bestanden. Als je een nieuw bestand in deze map plaatst wordt deze automatisch meegenomen in een nieuwe back-up.

Tip 3: Een back-up is geen back-up

Ik kom vaak tegen dat er mensen, en dan vooral thuis, wel een back-up hebben gemaakt, maar dat er maar één back-up is. Je zult dan net zien dat het bestand waar je naar op zoek bent de vorige keer ook al weg was.

Tip 4: Bewaar je back-up op een andere locatie

Ook gebeurt het dat de back-up vaak bij de computer ligt. Niet eens heel ver van de originele bestanden. Bij diefstal en brand blijft het risico dan nog erg groot dat er niets van je bestanden overblijft. In combinatie met tip 2 betekent het dat je minimaal 2, bij voorkeur meer, back-up hebt. De meest recente back-up leg je elders neer, bijvoorbeeld bij je familie. De andere back-up kun je dan weer in je eigen huis in een kluis, of een andere ruimte van je huis neerleggen.

Tip 5: Geen verrassingen, controleer je back-up

Laat je niet verrassen tot je je back-up nodig hebt. Hang het back-up medium maar eens aan een andere pc. Kun je de bestanden openen? Zijn het je eigen bestanden? Mooi, je back-up is gelukt. Je zou het ook kunnen testen aan je eigen pc, maar dan zou het ook toevallig het originele bestand kunnen zijn.

Tip 6:…………

Dit artikel wordt wel erg lang. Ik ben benieuwd wat je eigen tips zijn. Laat een commentaar achter ONDER dit artikel. Wil je tip 6 tot en met 10? Schrijf je dan rechts in op onze mailinglijst en ontvang over 2 weken de volgende 5 tips.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “10 tips voor een goede back-up